Deelneemster Yvonne Val: ‘Ik voel me sterker dan ooit’

 In Nieuws

Triatleten hebben bijna altijd een verhaal. Het een nog indrukwekkender dan het ander. Neem bijvoorbeeld de 63-jarige Yvonne Val, die een paar jaar terug borstkanker overwon, 115 kilo woog én een periode van 25 jaar niet sporten doorbrak. Inmiddels is ze fanatiek triatleet, is ze dol op de wedstrijden van TRI HARD Series en traint ze gemiddeld zo’n 10 tot 15 uur per week. ,,Ik ben echt weer de baas over mijn eigen lijf en voel me sterker dan ooit.”

Dit jaar stond Val al aan de start bij TRI HLMRMEER en TRI ROTTERDAM en dan staat ze nog ingeschreven voor TRI NIJMEGEN en TRI BOSBAAN. Maar eerst een paar jaar terug in de tijd. 2016 om precies te zijn: toen was Val namelijk vijf jaar kankervrij, maar woog ze nog wel 115 kilo. ,,Toen vond ik echt dat er iets moest veranderen. Ik ben voorzichtig gaan sporten, ben in de sportschool begonnen en ook met fietsen. Dat jaar ben ik naar mijn dochter in Las Vegas gegaan en heb ik meegedaan met een fietstocht van 60 kilometer. Na afloop vroeg ik mezelf af wat ik toen moest gaan doen. Ik ben iemand die doelen nodig heeft. Ik vroeg het aan mijn dochter en zij kwam meteen met het idee om me in te schrijven voor een triathlon. Nog diezelfde week ben ik begonnen met zwemmen in het plaatselijke zwembad.”

 

Direct verkocht – baas over eigen lichaam

Dat ze te hard van start ging – ze was al na één baantje uitgeteld – kon Val niet deren. ,,Ik ben door blijven gaan, heb ook het hardlopen opgepakt en alles rustig opgebouwd. Op 8 juli 2017 heb ik uiteindelijk mijn eerste triathlon gedaan.” Eenmaal over de finish was ze direct verkocht. ,,Ik was zó trots. Zo blij. En ik voelde me vooral sterker dan ooit. Ik was weer de baas over mijn eigen lichaam.”

 

‘Leuk om een beker in je handen te krijgen’

In de jaren daaropvolgend bleef Val trainen, afvallen (ze weegt inmiddels nog maar iets meer dan 80 kilo, red.), sloot ze zich zelfs bij een triathlonvereniging in Amsterdam aan, en ook wedstrijden doen. Die van de TRI HARD Series springen er voor haar wel uit. ,,De organisatie zit gewoon heel goed in elkaar. Alles is goed geregeld, alles ligt voor je klaar en je hebt nergens omkijken naar. Dat is écht ideaal. Dit jaar vind ik het een echte verbetering dat er ook een TRI HARD Competitie is. Het klinkt misschien raar omdat ik wat ouder ben, maar zelfs dan is het leuk om af en toe een beker in je handen gedrukt te krijgen.” Val voert bij de dames 60+ het klassement aan en staat dus eerste. ,,Grappig toch? Het competitieve element is hartstikke leuk.”

 

Stronger Than Ever Challenge

Dit jaar start Val – wat betreft wedstrijden binnen de TRI HARD Series – nog in Nijmegen en bij de najaarseditie van TRI BOSBAAN. Bij die laatste doet ze – net als voorgaande jaren – mee aan de Stronger Than Ever Challenge, een triathlon voor atleten die op welke manier dan ook ooit in aanraking kwamen met kanker. ,,Dat is een geweldig initiatief. Mooi om via sport mensen op deze manier met elkaar te verbinden.”

Val zelf zal in ieder geval nog wel een tijd blijven ’triathlonnen’. ,,Ik hoop me volgend jaar te kwalificeren voor het EK of WK Sprint”, lacht ze. ,,Het mooie van triathlon is de combinatie van drie sporten.  Daarmee is de belasting op je lichaam ook wat minder groot en ben je, volgens mij, minder blessuregevoelig.”

Recommended Posts
Neem contact met ons op

Kun je je vraag niet vinden in de "FAQ", stel dan je vraag via dit formulier aan ons!

Start typing and press Enter to search