Vrouwen TVA en mannen Oceanus oppermachtig tijdens Eredivisie Team Time Trial

 In Nieuws

In een nog steeds zonnig Almere, waar de wind overigens wel flink aan het opzetten was, hebben de Almeerse dames van TVA zojuist een prachtige en duidelijke overwinning geboekt binnen de Eredivisie. Vanochtend al gingen zij voortvarend van start tijdens de individuele kwalificatie – wat hen een eerste startplek opleverde bij de Team Time Trial van vanmiddag – en de dag werd zojuist op prachtige wijze bekroond met een zege. Bij de mannen werd er gewonnen door ZSC Oceanus

Bij de vrouwen waren de verschillen na de individuele kwalificatie al redelijk groot, want de dames van TVA pakten een voorsprong van 59 seconden op Kijani. Tien seconden na Kijani mocht EDOsports in de middag als derde van start en daar weer acht seconden achter hield ook Hellas goede aansluiting. Titelverdediger Ferro Mosae kwalificeerde als vijfde, maar had wel precies twee minuten achterstand goed te maken tijdens de Team Time Trial.

Tijdens de Team Time Trial – teams leggen dan gezamenlijk een Sprint af – waren het Robin Dreyling, Silke de Wolde, Luna de Bruin en Romy Spoelder die namens TVA direct fel van leer trokken en lieten zien dat ze hoe dan ook een thuisoverwinning wilden behalen. Hun 750 meter zwemmen werd in 11:33 minuut afgewerkt, terwijl de andere teams daar twaalf minuten of langer over deden.

Op de fiets trokken de koploopsters die goede lijn alleen maar door, want met een fietstijd van 29:05 minuut was het alleen de nummer twee van dat moment, Hellas, dat drie seconden sneller fietste: de rest van de ploegen verloor opnieuw tijd en zo leek het met een voorsprong van bijna twee minuten eigenlijk een kwestie van uitlopen richting finish om de zege binnen te slepen.

Alsof het niets was, werd met het lopen nog maar eens tijd op iedereen gepakt en waren de Almeerse dames opnieuw onnavolgbaar. Dankzij een looptijd van 16:25 minuut noteerden de Almeerse vrouwen een totaaltijd van 1:33:32 uur over de ochtend- en middagsessie bij elkaar. Daarmee bleven ze ruim 2:30 minuut voor de uiteindelijke nummer twee, Hellas. Kijani kwam 39 seconden na Hellas binnen en werd zodoende derde.

Eredivisie mannen

Tijdens de individuele kwalificaties, eerder op de ochtend, deed ZSC Oceanus de beste zaken bij de mannen, door – gemiddeld genomen over de tijden van Menno Koolhaas, Mitch Kolkman, Jesse Cuijpers, Hidde Mollee en Davy Heijsteeg – het snelst te zijn en zo een eerste startpositie in de Team Time Trial af te dingen. 24 seconden daarachter ging VZC van start en 32 seconden later Rogelli / TriMates. De spanning was overigens nog alom aanwezig, want maar liefst negen ploegen gingen binnen twee minuten van elkaar van start. Daarmee hadden ook EDOsports, Hellas, De Dolfijn, TriCan, TC Twente en Triteam Groningen nog kans op een goede eindklassering.

Het was vervolgens Oceanus dat een razendsnel zwemonderdeel realiseerde – niet geheel verwonderlijk bij een club die haar oorsprong vindt in een zwemvereniging – en dankzij een tijd van 9:58 minuut de voorsprong met minimaal een minuut op de overige ploegen wist te vergroten. Op de fiets verloren ze die tijd echter weer, vooral ten opzichte van een sterk fietsend Rogelli / TriMates, dat ruim een minuut sneller fietste en ondertussen VZC inhaalde en dus oprukte naar een tweede plaats. Toch had Oceanus bij het ingaan van de afsluitende vijf kilometer hardlopen nog een voorsprong van 1:20 minuut, wat op papier redelijk comfortabel leek. Rogelli verdedigde op haar beurt iets meer dan dertig seconden voorsprong op VCZ, dat ondertussen de hete adem van onder andere De Dolfijn en EDOsports in haar nek voelde. Daar weer kort achter – allemaal binnen een minuut, volgden ook nog TriCan en Hellas.

Tijdens de run kwam Oceanus inderdaad niet meer in gevaar. Sterker nog, met 14:39 minuut over de afsluitende vijf kilometer was er geen ploeg die sneller was – al zette TriCan, dat uiteindelijk vijfde werd, wel dezelfde looptijd neer – en dus mocht Oceanus het finishlint omhoog tillen na een totaaltijd van 1:24:02 uur. Rogelli verdedigde de tweede plaats met verve en pakte het zilver, bijna twee minuten achter Oceanus. Ook VZC kon de derde positie veiligstellen en kwam 19 seconden na Rogelli over de streep. Zij blijven een paar seconden voor de atleten van EDOsports.

Gisteren vonden er al Divisiewedstrijden in de lagere divisies op het programma. Een overzicht daarvan vind je hier. Eerder vandaag werden er ook open races gehouden bij Duin Triathlon Almere. Daar lees je hier alles over.

Recommended Posts
Neem contact met ons op

Kun je je vraag niet vinden in de "FAQ", stel dan je vraag via dit formulier aan ons!

Start typing and press Enter to search